http://medea.bg/page.php?113
Ботокс - Въпроси и отговори
Що е то ботулинов токсин?
Ботулиновитят токсин е известен най-вече с названието ботокс (Botox®, е регистрирана марка на американската компания Алерган). Ботулиновият токсин се синтезира и отделя от специфичен вид бактерии, наречени Clostridium Botulinum. В природата те съществуват единствено в безкислородна среда. Познати са няколко типа ботулинов токсин - А, B, C, D, E, F и G - като за медицински цели се използват основно тип А и много рядко тип В.
Ако попадне в храносмилателната система и то в особено големи количества, ботулиновият токсин може да предизвика заболяването ботулизъм. Инжектирането му в нищожни количества директно в мускулатурата предизвиква нейната релаксация и изглаждане на надлежащата кожа. Инжектирането в мускулите не може да предизвика заболяването ботулизъм.

От кога и в какви случаи се използва ботулиновият токсин?
Ботулиновият токсин е открит през 1822 г. Едва от 1968 г. започва употребата му за медицински цели върху човека. От 1980 г. се прилага в офтамологията (очни болести) за лечение на кривогледство при деца, при блефароспазъм, в неврологията при лицев хемиспазъм, тортиколис и т.н. От 1989 г. ефикасно се използва за третиране на мимическите бръчки на лицето, а от 1993 г. и за едно рядко, но неприятно състояние на обилно изпотяване, което се нарича хиперхидроза. Едва на 15.04.2020 FDA (Комисия за контрол върху храните и лекарствата, САЩ) одобрява използването на ботулинов токсин тип а (Botox) временно да подобри вида на средни до дълбоки бръчки в областа между веждите (глабела). Продължават проучванията във връзка с използването на ботулиновия токсин за третирането на редица мускулни спазми, мускулна болка, гавоболие (вкл. мигрена), астма, обезитет, проблеми при писането и др.

Какво означава Vistabel®?
Botox® не е субстанция, а търговско наименование на продукт произвеждан и патентован от американската компания Алерган. Поради своята известност търговската марка става нарицателно за процедурите извършвани с ботулинов токсин, така както Xerox® (ксерокс) в България е нарицателно за всички видове копирни услуги. Vistabеl® е наименованието, под което Алерган регистрират Botox® в Европа и съответно в България. За по-голямо удобство ще наричаме ботулиновият токсин „ботокс".

С какъв ботулинов токсин работите?
Единствените регистрирани в България продукти ботулинов токсин са Dysport® (от 2003) и Vistabel® (от 2009). В МКЦ Медея работим само с тези два продукта. Както вече споменахме Vistabel® е регистриран продукт на американската компания Алерган. Dysport® е регистриран продукт на великобританската компания ИПСЕН.
Botox® официален сайт
Dysport® официален сайт

Какъв е механизмът на дейстие на ботокса?
Ботоксът е невротоксин. Той блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно. По този начин мускулът остава в трайно състояние на релаксация, т.е. не се съкращава и не може да набръчква кожата, която се намира отгоре. Много интересни, но все още недостатъчно изяснени са и данните за обезболяващата способност на ботоксът. При пациенти с мигрена, много често прилагането на ботокс води до изчезване на мигренозните пристъпи по време на действието му.

Подходяща ли е за мен терапията с ботокс?
Ботоксът се прилага изключително успешно при третирането на мимическите бръчки на лицето. Това са бръчките, които възникват в резултат на непрекъснатата дейност на мускулите на лицето, когато изразяваме някакви емоции - радост, гняв, тъга, учудване и т.н.
В млада възраст кожата е еластична и гъвкава и бързо възстановява гладкия си вид. Към 25 години се забелязват първите линии на бразди, а след 30 и първите мимически бръчки. Най-подходящи за терапия с ботокс са пациенти на възраст 30+ години (30-55г.). В тази възраст кожата е със запазена еластичност и не „увисва" след релаксацията на мускула. Създава се възможност за „консервиране" на красотата на лицето. При преценка от страна на специалист ботокс може да се приложи и при по-млади пациенти или при по-напреднала възраст, в зависимост от индивидуалните особености, както и да бъде комбиниран с други техники - пилинг, лазер, лифтинг (оперативен и неинвазивен апаратен), филъри, мезотерапия, подмладяващи козметични терапии и т.н.

Защо да предпочета терапия с ботокс?
Ботоксът е най-добрият нехирургичен метод за третиране на мимическите бръчки в областта на челото, около очите и между веждите. Не изисква специални подготовка преди или след манипулацията, адаптира се за всеки пациент индивидуално и има обратим ефект. Процедурата на прилагане на ботокс трае около 15 минути. Не е необходим възстановителен период, през който всички да реазберат, че с Вас „става нещо". Инжектира се със свръх тънка игла, поради което не е необходима локална анестезия. Всички забелязват промените във външния вид без да предполагат на какво се дължат. С помощта на ботокс веждите се повдигат, очите се разкриват, лицето придобива ведро, свежо излъчване. Погледът е открит и спокоен. Изражението става женствено, без белезите на напрежение. След прилагането на ботокс в областта около очите, можете открито да се радвате на щастливите си мигове, без бръчките да издават възрастта Ви.

За коя част на лицето се препоръчва ботокс?
Ботоксът е средство на първи избор при третиране на мимически бръчки в областта на горната половина на лицето: челото (при учудване), между веждите, т.нар. „лъвска бръчка" (при сърдене) и около очите -бръчки тип „пачи крак" (при широка усмивка). Те се формират от действието на мускули, които точно и сигурно могат да бъдат определени и третирани.

Защо не се препоръчва за другите части на лицето?
В долната половина на лицето мускулите образуват сложна плетеница. Възможностите за чисто анатомични индивидулани особености тук са по-големи. Това може да съсздаде известни затруднения или неточности при определяне на местата за апликация. Затова в тази област успешно се прилагат други методи на терапия, например филъри мезотерапия.

Реших да проведа терапия с ботокс, как протича процедурата?
Процедурата се извършва в предварително уговорен ден и час при лекар - специалист (дерматолог или пластичен хирург). Лицето се почиства от грима, кожата се почиства в местата където ще се прилага ботокс. Определят се и се отбелязват точките, в които ще се инжектира. Пациентът е в полу-легнало или най-добре седнало положение. Преди инжектирането се прави снимка, която после служи за преценяване на резултата. По време на инжектирането може да има усещане за убождане, парене или разпъване, което отминава веднага след това. В края на процедурата може да поставите охладена маска върху третирана зона за 10 мин.

Какво трябва да правим след това?
Препоръчва се да свивате и разпускате мимическите мускули, които са третирани като правите съответната гримаса в рамките на 2-3 часа след процедурата. Това спомага за по-равномерното и цялостно разпределение на активното вещество в инжектирания мускул.

Какво НЕ трябва да правя след процедурата?
НЕ трябва да масажирате и натискате инжектираните места. Да НЕ се поставят активни козметични продукти - кремове, гелове, маски, както и да не се предприемат козметични порцедур - пилинг, масаж на лице поне за 72 часа.

Колко време трае ефекта?
Първите промени се отчитат на 72-я час. Максималният ефект е след 14 дни, а продължителността на ефекта е 4-6 месеца при релаксиране на мимическите мускули и 6 - 9 месеца при третиране на хиперхидроза.
Повторно инжектиране може да се направи в рамките на първите 14 дни при необходимост от корекция, а след това най-рано след 2 месеца.
Следващата апликация на ботокс се прави след 6 месеца и трайността на ефекта се удължава на 6-8 месеца при релаксиране на мимическите мускули и 8-12 месеца при хиперхидроза.

Могат ли да възникнат нежелани странични явления?
Непосредствено след апликацията може да имате усещане за тежест, разпъване или главоболие. Това е нормално и отминава бързо с резорбиране на разтвора. Най-сериозното нежелано явление при прилагане на ботокс е птозата на клепача - спадане на клепача и невъзможност окото да се отваря напълно. Това състояние е много рядко и напълно се възстановява за няколко седмици.
За да не се случва това, ботокс се използва само от специалисти в специализирани кабинети.

Как да преценя кога да дойда за следваща процедура?
С течение на времето активността на токсина се изчерпва и видът на бръчките се възстановява до степен близка на първоначалния вид. Предимството на ботоксът е, че осигурява покой на мимическите мускули, поради което съществуващите линии и бразди не се задълбочават, а формирането на нови се предотвратява.
Повторно и поредно инжектиране на ботокс може да се направи винаги, когато прецените, че състоянието на бръчките не е задоволително, т.е. 1-2 или 3 пъти в годината, както и просто преди специален за Вас повод.

Колко дълго (години) мога да слагам ботокс?
Няма ограничение в броя на терапевтичните процедури с ботокс. Обикновено след 6-8 апликации вече имате добре съхранен вид на мимическите бръчки и могат да минат години преди да предприемете следващи стъпки в грижата за красотата и здравия вид на лицето.

Защо в Медея цената не е сформирана на единица, както сме виждали на други места?
Една единица ботокс не отговаря на една единица от който и да е друг продукт. Всички те са разливни. Например 1 единица Vistabel® може да се равнява на 2 или 3 единици Dysport® в зависимост от зоната, състоянието на кожата и възрастта на пациента. Тъй като използваме и двата продукта не би било честно към нашите пациенти цената да се образува на единица. Също така броят ботулинов токсин единици (при един и същ продукт), които трябва да се приложат в дадена зона не варира значително, както е например при IPL фотоепилацията. Това ни улеснява правилно да сформираме цена на зона, а Вас Ви улеснява, защото знаете точно колко ще трябва да заплатите преди процедурата.

Внимание!!! Поставянето на препарати, съдържащи ботулинов токсин от немедицински лица или от лекари извън регистриран лекарски кабинет е абсолютно неприемливо и незаконно. Пациентите, приели да им бъде инжектиран ботокс от немедицинско лице или извън регистриран лекарски кабинет поемат значителни рискове както по отношение на съществуващите странични действия по време на процедурата, така и във връзка с късно настъпващите проблеми, като тежки инфекции, грипоподобни симптоми, временни парализи, реакции на непоносимост, незадоволителен ефект и/или влошаване на съществуващото състояние, настъпили като следствие от непрофесионалното приложение на ботокс. Препаратите, съдържащи ботулинов токсин са медикаменти, т.е. тяхното приложение може да става само от или под прекия надзор квалифицирани лекари-специалисти.

 

 Back to top  Medea at facebook


Здравей
 
 
page.php?86
 
 
 

IPL Фотоепилация IPL Фотоподмладяване Фракционен лазер UVB Фототерапия
Лечение на акне Ултразвукова липосукция LPG Ендермология Естествен лифтинг
Козметични услуги Терапевтични услуги